– Bekymringsfullt, sier prosjektleder Marianne Barland. I dag lanserer samarbeidsprosjektet «Du bestemmer» et undervisningsopplegg for skolen om ekstreme ytringer.

91 % av 13-17-åringer sier de deltar i diskusjoner på sosiale medier. I diskusjonene har 69 % sett ekstreme ytringer som rasisme, trusler eller oppfordringer til vold. Allikevel gjør svært få noe med det. Undersøkelsen er gjort av Ipsos MMI på oppdrag for Teknologirådet.

– Ekstreme ytringer på Internett har blitt så vanlig blant unge at svært få gjør noe med det, sier prosjektleder i Teknologirådet Marianne Barland.

Bare 14 % av respondentene i undersøkelsen sier at de har varslet om slike innlegg. Selv om et fåtall av ungdommene varsler, er hele 90 % enige i at det er viktig med moderering av nettdebatter og at noen fjerner innlegg med ekstremt innhold. De gjør det bare ikke selv.

– Når debattene foregår på Facebook eller andre steder uten moderering må deltakerne selv passe på. Skal vi stanse denne negative utviklingen trenger vi å bevisstgjøre ungdommens ansvar på nett, sier Barland.

PST rapporterer at det har vært en økning i av ekstreme ytringer etter 22. juli. Samtidig viser en undersøkelse fra forskningsprosjektet EU Kids online at norske ungdommer ligger på europa-toppen når det kommer til å besøke nettsider med skadelig innhold. Blant annet svarer 31 prosent av de spurte at de har vært inne på nettsider som dyrker hat mot andre folkegrupper.

Undervisningsopplegget «Du bestemmer» tar opp denne tråden og lanserer i dag en ny modul om nettdebatt, ytringsfrihet og ytringsansvar. Den nye modulen legger til rette for diskusjon om ekstreme ytringer på nett og lar ungdom reflektere rundt deltakelse i nettdebatter.

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling