Hopp over innholdet

Åpent møte om lærende maskiner i offentlig sektor

Artikkelen tilhører Kunstig intelligens, postet 31. mar 2017

Arild Færaas
KONTAKTPERSON:

Arild Færaas

I Storbritannia oppfordres offentlig ansatte til å teste ut kunstig intelligens. Vi har invitert to briter til å fortelle hva som skjer der, og en professor som leder et spennende norsk forskningsprosjekt. MØTET ER FULLTEGNET, MEN DU KAN STÅ PÅ VENTELISTE.

Tid og sted: 4. mai på DogA ved Akerselva i Oslo. Påmeldingsinformasjon i bunn av saken.

Kunstig intelligens (KI) med såkalte lærende maskiner opplever nå en ny renessanse. Det gir liv til blant annet den intelligente assistenten på mobilen, førerløse biler, smarte energinett og medisinsk diagnostisering.

I Storbritannia har myndighetene begynt å ta dette på alvor og har innført et program hvor offentlig ansatte inviteres til å prøve ut teknologien på sine arbeidsområder. Også i Norge forskes det på bruk av kunstig intelligens og stordata i offentlig sektor, blant annet hos Big Insight.

Samtidig reiser den voksende bruken av algoritmer og lærende maskiner flere etiske og juridiske spørsmål: Hvordan bør offentlige virksomheter gå frem for å utnytte potensialet i teknologien? Hvilke begrensninger gjelder særlig for offentlig sektor, og hvordan bør man gå frem for å unngå fallgruvene?

Teknologirådet inviterer til åpent møte og debatt med:

Harry Armstrong, seniorforsker hos den britiske innovasjonspolitiske tankesmien NESTA. Han har bl.a. skrevet rapporten «Machines that Learn in the Wild», som diskuterer hvilke muligheter, begrensninger og utfordringer som ligger i maskinlæring – inkludert i offentlig sektor.

Lydia Nicholas seniorforsker i NESTA, hvor hun bl.a. utforsker hvordan mennesker, systemer og maskiner bør jobbe sammen for å løse kognitive oppgaver, med særlig fokus på helsesektoren. Hun har blant annet gitt innspill til den britiske regjeringens Cabinet Office’s Big Data Ethics board.

Armstrong og Nicholas driver også bloggen «Shadow of the smart machine».

Arnoldo Frigessi er professor i biostatistikk og leder for Big Insight, et norsk forskningssamarbeid mellom offentlige og private aktører om bruk av stordata og algoritmer.

 

Tid:  4. mai – klokka 8.30 til 11

Sted: Norsk design og arktektursenter (DogA), Hausmanns gate 16 i Oslo

Påmelding: Møtet er fulltegnet, men du kan stå på venteliste ved å sende en epost til arild@teknologiradet.no – skriv da at du vil stå på venteliste til dette arrangementet om Kunstig intelligens, navn og virksomhet du evt. kommer fra.

Program:

  • Lett servering fra klokka 8.30
  • Åpning ved direktør i Teknologirådet Tore Tennøe klokka 9.00
  • Presentasjon av Harry Armstrong om muligheter og utfordringer knyttet til lærende maskiner i offentlig sektor
  • Presentasjon av Lydia Nicholas
  • Presentasjon av Arnoldo Frigessi
  • Paneldiskusjon og spørsmål.

Møtet er gratis og vil foregå på engelsk.

Illustrasjon i toppen: Sand Spline 4692237 (2016), Anders Hoff, inconvergent.net

LES OGSÅ

Kronikk: Når den svarte boksen sier nei

Intelligente maskiner kan bestemme om vi skal få banklån eller trygd. Da skylder den svarte boksen oss en forklaring.

Les hele saken »

Dine helsedata kan snart bli «alles» helsedata

Helse-Norge har allerede mye data og kan fremover i større grad få tilgang til målinger fra innbyggerne. Med avanserte analyseteknikker kan dataene brukes til å forebygge sykdom eller gi bedre behandling. Men hvor mye er vi villige til å dele mot å få bedre helsetjenester?

Les hele saken »

Når data utpeker svindlere og hjelper skoleleie og arbeidsledige

Lærende maskiner kan brukes til å levere velferdstjenester som tilpasset hver person. Men maskinene som tas i bruk kan være vanskelige å forstå. Kan vi da gi dem kontrollen?

Les hele saken »