Hopp over innholdet

Fullerener

Artikkelen tilhører Nanoteknologi, postet 30. sep 2009

Tore Tennøe
KONTAKTPERSON:

Tore Tennøe

Fullerener er dannet av karbon. Grunnstrukturen av karbonatomene er den samme som i karbonnanorør og grafitt, men planet av karbonatomer er foldet til en ball. Mest kjent er C60-fulleren hvor 60 atomer er organisert i samme struktur som hjørnene mellom lærlappene på en fotball.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn tre år gammel. Utviklingen innen nanoteknologi går raskt, og noe av informasjonen kan derfor være foreldet.

Det finnes mange varianter av fulleren, blant annet kan C60-fulleren deles i to halvkuler som C60-fullerenkan skjøtes sammen med ytterligere karbonatomer.

Det finnes også mange derivater der fullerener er funksjonalisert med ekstra stoffgrupper. Et eksempel er

fullerol, hvor karbonatomene er forbundet med OH-grupper på overflaten. Et annet eksempel er såkalte nano-onions, flerveggede strukturer med fullerener i midten.

Siden fullerener er hule kan de fungere som kapsler for blant annet å levere medisiner.

I tillegg til fullerener av karbon har man lyktes å lage tilsvarende strukturer med andre grunnstoff; blant annet nitrogen.

Les også om mulige risikoer ved fullerener.

LES OGSÅ

Næringsinteresse

De unike egenskapene som opptrer på nanoskalaen gir mulighet til å fylle teknologiske behov innen nær sagt alle samfunnsområder. Mest synlig er kanskje produkter som selges på forbrukermarkedet, som sportsutstyr, klær, kosmetikk og elektronikk, men nanoteknologi utnyttes også innen helsevesenet, energisektoren og industrien.

Les hele saken »

Nanoteknologi viktigere enn digital teknologi?

Nanoteknologi kan revolusjonere samfunnet på samme måte som elektrisiteten og samlebåndsproduksjonen i sin tid gjorde, og kan bli viktigere for økonomien enn digital teknologi, mener amerikanske eksperter.

Les hele saken »

Hva er nanoteknologi?

Nanoteknologi er teknologi på atom- og molekylnivå. Teknologien utnytter unike egenskaper som opptrer på denne skalaen.

Les hele saken »