Hopp over innholdet

Hvordan lages nanomaterialer?

Artikkelen tilhører Forsknings og næringsaktivitet, postet 15. jun 2009

Tore Tennøe
KONTAKTPERSON:

Tore Tennøe

Nanomaterialer fremstilles gjennom to ulike tilnærminger, topp-ned og bunn-opp. Topp-ned-metoder innebærer å etse eller skjære ut strukturer fra et større emne. Bunn-opp-metoder går mer radikalt til verks, ved å bygge nye strukturer.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn tre år gammel. Utviklingen innen nanoteknologi går raskt, og noe av informasjonen kan derfor være foreldet.

Elektronikkindustrien fører an i å etse og skjære materialer med stadig økt presisjon, og arbeider langt ned på nanometerskalaen. Disse såkalte litografiske teknikkene videreutvikles nå slik at elektronikkomponentene kan ”printes”, til erstatning for tradisjonelle metoder for å etse dem ut. Dette innebærer at komponentene i større grad bygges bunn-opp.

Bunn-opp

Bunn-opp-metoder omfatter syntese og selv-organisering basert på krefter og gjenkjennelseseffekter (”molecular recognition”) mellom molekyler. Kjemisk syntese innebærer mange velkjente teknikker fra kjemiindustrien. Ved å skape den rette kombinasjonen av råstoff og innstille den rette kombinasjonen av ulike miljøfaktorer, inkludert trykk, varme og bruk av ulike katalysatorer, fremkalles reaksjoner som kan skape nye forbindelser. Syntesen kan finne sted i gassform eller i væske, noe som vil ha innvirkning på sluttproduktet.

Krystallvekst   er en form for selv-organisering som benyttes til å fremstille keramiske og   porøse nanomaterialer. Krystallvekst oppstår fordi særskilte seksjoner av   molekyler tiltrekker hverandre på en regelmessig måte, dermed forbindes   molekylene til krystaller med en regelmessig struktur.

En mer   avansert form for selv-organisering går ut på å etterligne syntesen som foregår   hos levende organismer. Blant annet kan det være mulig å be

nytte proteiner   eller DNA til å føre sammen atomer og molekyler slik at de forbinder seg   regelmessig.

LES OGSÅ

Næringsinteresse

De unike egenskapene som opptrer på nanoskalaen gir mulighet til å fylle teknologiske behov innen nær sagt alle samfunnsområder. Mest synlig er kanskje produkter som selges på forbrukermarkedet, som sportsutstyr, klær, kosmetikk og elektronikk, men nanoteknologi utnyttes også innen helsevesenet, energisektoren og industrien.

Les hele saken »

Jakt på nye egenskaper

Forskerne søker materialer med egenskaper og funksjoner som svarer til ulike teknologiske behov. Sterk armering, god ledningsevne og effektiv vannavstøting er noen av egenskapene nanomaterialer kan ha.

Les hele saken »