Hopp over innholdet

Markedsføring og lovverkets båser

Artikkelen tilhører Nanoteknologi, postet 15. jun 2009

Tore Tennøe
KONTAKTPERSON:

Tore Tennøe

Nanomaterialer er dekket av ulike lover alt etter sin anvendelse. I enkelte tilfeller kan bruk av nanomaterialer tilføre nye egenskaper som innebærer at produkter trer ut av sin tradisjonelle bås i lovverket.

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen er mer enn tre år gammel. Utviklingen innen nanoteknologi går raskt, og noe av informasjonen kan derfor være foreldet.

Et eksempel er tannbørster som er tilsatt nanopartikler av sølv. Om sølvet er ment å virke antibakterielt i munnhulen må tannbørsten regnes som et kosmetikkprodukt. Om det kun skal virke i tannbørsten må det snarere regnes som et bekjempningsmiddel (biocid).tannbørste_468_VE3453_160x120

Om sølvet er ment å virke i munnhulen må tannbørsten regnes som en transportør (”vehicle”) for et kosmetisk virkestoff, og dette skal behandles etter kosmetikklovgivningen.

Om sølvet ikke skal frigis, men kun virke i tannbørsten, er det biocidforskriften som gjelder. Om sølvet ikke er ment å ha noen antibakteriell funksjon, og tannbørsten derfor kan anses som en helt ordinær tannbørste, er det produktkontrolloven som gjelder.

Påstander i markedsføring

I USA har selskapet bak en rekke elektronikkprodukter som er antibakterielt behandlet med sølv blitt ilagt en bot på $ 200.000. Begrunnelsen var at markedsføringen inneholdt påstander (”claims”) om antibakteriell effekt, uten at produktet var risikovurdert og godkjent etter regelverket for biocider.

Ifølge miljøorganisasjonen National Resources Defense Council har andre vedtak i samme gate medført at påstander om antibakterielle effekter blitt fjernet i markedsføringen av andre produkter som inneholder sølv. Påstander om ”kills germs” er erstattet med formuleringer som ”stays fresh longer”.

Om produsenter underslår et produkts egenskaper er detvanskelig for forvaltningen å fange opp disse under lovverkets krav. Blant produkterinnen helse og hygiene kan vi riktignok snarere forvente at effekter overdrives enn at de underslås. Om ikke dette skaper samme problem med lovverkets båser kan det likevel understreke betydningen av at produkters reelle egenskaper må frem i lyset, enten de er tilsiktede eller utilsiktede.

smartvindu

Smartvindu

Utfordringen med at nanomaterialer kan utfordre lovverkets båser er ikke avgrenset til helse og hygiene. Blant annet finnes det vinduer som har innebygde persienner: et mellomlag av partikler som ved hjelp av elektrisitet kan endre posisjon og dermed hvor mye lys som slipper igjennom.

Elektronikk blir også i økende grad integrert i klær og sko. Skal dette regnes som elektronisk avfall eller skal det leveres på Fretex?

Problemet med påstander dukker også opp i spørsmålet om hva som skal omtales som nanomaterialer. Dagens definisjoner er ikke særlig presise, dermed er vi ofte prisgitt produsentenes egne vurderinger av dette.

LES OGSÅ

Næringsinteresse

De unike egenskapene som opptrer på nanoskalaen gir mulighet til å fylle teknologiske behov innen nær sagt alle samfunnsområder. Mest synlig er kanskje produkter som selges på forbrukermarkedet, som sportsutstyr, klær, kosmetikk og elektronikk, men nanoteknologi utnyttes også innen helsevesenet, energisektoren og industrien.

Les hele saken »

Nanoteknologi viktigere enn digital teknologi?

Nanoteknologi kan revolusjonere samfunnet på samme måte som elektrisiteten og samlebåndsproduksjonen i sin tid gjorde, og kan bli viktigere for økonomien enn digital teknologi, mener amerikanske eksperter.

Les hele saken »

Hva er nanoteknologi?

Nanoteknologi er teknologi på atom- og molekylnivå. Teknologien utnytter unike egenskaper som opptrer på denne skalaen.

Les hele saken »