Hopp over innholdet

Åpent møte om lærende maskiner i offentlig sektor

Artikkelen tilhører , postet 31. mar 2017

Arild Færaas
KONTAKTPERSON:

Arild Færaas

I Storbritannia oppfordres offentlig ansatte til å teste ut kunstig intelligens. Vi inviterte to briter til å fortelle hva som skjer der, og en professor som leder et spennende norsk forskningsprosjekt.

 Kunstig intelligens (KI) med såkalte lærende maskiner opplever nå en ny renessanse. Det gir liv til blant annet den intelligente assistenten på mobilen, førerløse biler, smarte energinett og medisinsk diagnostisering.

I Storbritannia har myndighetene begynt å ta dette på alvor og har innført et program hvor offentlig ansatte inviteres til å prøve ut teknologien på sine arbeidsområder. Også i Norge forskes det på bruk av kunstig intelligens og stordata i offentlig sektor, blant annet hos Big Insight.

Samtidig reiser den voksende bruken av algoritmer og lærende maskiner flere etiske og juridiske spørsmål: Hvordan bør offentlige virksomheter gå frem for å utnytte potensialet i teknologien? Hvilke begrensninger gjelder særlig for offentlig sektor, og hvordan bør man gå frem for å unngå fallgruvene?

Teknologirådet inviterte til åpent møte og debatt med:

Harry Armstrong, seniorforsker hos den britiske innovasjonspolitiske tankesmien NESTA. Han har bl.a. skrevet rapporten «Machines that Learn in the Wild», som diskuterer hvilke muligheter, begrensninger og utfordringer som ligger i maskinlæring – inkludert i offentlig sektor.

Lydia Nicholas seniorforsker i NESTA, hvor hun bl.a. utforsker hvordan mennesker, systemer og maskiner bør jobbe sammen for å løse kognitive oppgaver, med særlig fokus på helsesektoren. Hun har blant annet gitt innspill til den britiske regjeringens Cabinet Office’s Big Data Ethics board.

Armstrong og Nicholas driver også bloggen «Shadow of the smart machine».

Arnoldo Frigessi er professor i biostatistikk og leder for Big Insight, et norsk forskningssamarbeid mellom offentlige og private aktører om bruk av stordata og algoritmer.

 

Tid:  4. mai – klokka 8.30 til 11

Sted: Norsk design og arktektursenter (DogA), Hausmanns gate 16 i Oslo

Program:

  • Lett servering fra klokka 8.30
  • Åpning ved direktør i Teknologirådet Tore Tennøe klokka 9.00
  • Presentasjon av Harry Armstrong om muligheter og utfordringer knyttet til lærende maskiner i offentlig sektor
  • Presentasjon av Lydia Nicholas
  • Presentasjon av Arnoldo Frigessi
  • Paneldiskusjon og spørsmål.

Illustrasjon i toppen: Sand Spline 4692237 (2016), Anders Hoff, inconvergent.net

LES OGSÅ

Åpent møte om fremtidens velferdsstat

Onsdag 21. juni kan du få høre mer om vår ferske rapport «Denne gangen er det personlig: Det digitale skiftet i offentlig sektor».

Les hele saken »

GIF: Slik ble Mona Lisa til

Algoritmen forsøker stegvis å legge geometriske former på et lerret, på en slik måte bildet på lerretet ved hvert steg er mest mulig likt det opprinnelige Mona Lisa-bildet.

Les hele saken »

Direkte: Følg møtet om lærende maskiner i offentlig sektor på nett-tv her

Vi strømmer det åpne møtet om kunstig intelligens fra DogA i Oslo direkte her.

Les hele saken »