Hopp over innholdet

Rapport: Dette er trendene for personvernet i 2018

Artikkelen tilhører Den nye velferdsstaten, postet 30. jan 2018

Joakim Valevatn
KONTAKTPERSON:

Joakim Valevatn

Teknologirådet la på personverndagen frem tre teknologitrender som vil få stor innvirkning på personvernet: emosjonell overvåkning, selvkjørende biler og blokkjeden.

For sjette år på rad har Teknologirådet og Datatilsynet markert den internasjonale personverndagen med et seminar og en ny rapport.

– Årets utvalgte trender – emosjonell overvåkning, selvkjørende biler og blokkjeden – viser hvordan teknologien blir stadig smartere og kan hjelpe oss med mer. Samtidig kommer den oss nærmere inn på livet overalt hvor vi ferdes, noe som kan være en stor utfordring for personvernet, sier direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe.

LAST NED RAPPORTEN HER Personvern 2018 – Tillit og følelser

Se opptaket av seminaret her.

Emosjonell overvåkning

Den første trenden har vi med et nytt begrep kalt «emosjonell overvåkning». Kunstig intelligens og maskinlæring kan ikke bare brukes til å bli best i sjakk, men også til å skille et falskt smil fra et ekte, eller dårlig humør fra en depresjon. Overvåkningen kan skje på avstand, gjennom eksempelvis et webkamera, og uten at vi er klar over det.

– Når maskiner overvåker og «hacker» følelsene våre uten at vi vet det, blir det lettere å manipulere oss, for eksempel til å kjøpe en bestemt vare, eller stemme på en bestemt måte i et valg, sier Tennøe.

Selvkjørende biler og smart mobilitet

I 2018 blir det lov å prøve ut selvkjørende biler i Norge. Biler som er fullpakket med sensorer og intelligens vil sannsynligvis kartlegge oss og omverdenen i en helt annen grad enn før. Smart mobilitet innebærer både selvkjørende biler og nye og mer personlige transporttjenester.

– Fremtidens transport er selvkjørende, smart og sporbar. Det kan gi tryggere og mer effektiv transport for flere, men kan samtidig bety at vi mister muligheten til å reise anonymt, sier Tennøe.

Bitcoin og blokkjeden

Den digitale og statsløse valutaen Bitcoin har fått mange millioner brukere de siste årene. Teknologien bak denne kryptovalutaen heter blokkjeden, og endrer fundamentalt hvordan vi lagrer og utveksler data. Bitcoin og blokkjeder handler om anonymitet, sikre data og at mellommannen forsvinner.

– Blokkjeden lover å løse utfordringer med tillit og sikkerhet, og kan gi oss mer kontroll og mindre sporbarhet. Det høres ut som oppskriften på godt personvern. Samtidig åpner anonymiteten for omfattende hvitvasking og finansiering av kriminell virksomhet, sier Tennøe.

LES OGSÅ

Nytt prosjekt: Demokrati, teknologi og ytringsfrihet

Sosiale medier, falske nyheter og persontilpassing av informasjon kan gi grunnlag for ekkokamre og polarisering. Er det norske demokratiet under press?

Les hele saken »

Rapport: Teknotrender for Stortinget i 2018

Kunstig intelligens, selvkjørende biler, solrevolusjonen, genredigering og blokkjeden sto på programmet da Teknologirådet presenterte viktige teknologitrender for 2018 på Stortinget.

Les hele saken »

Nytt styre for Stortingets Teknogruppe

Heidi Nordby Lunde (H) ble valgt til ny leder av Teknogruppa på det første møtet i den nye stortingsperioden.

Les hele saken »