Slette informasjonskapsler i nettleseren
De ulike nettleserne gir deg muligheten til å tilpasse personvernsinnstillinger. Du kan for eksempel velge at informasjonskapsler lagret på datamaskinen slettes når du lukker nettleseren. Dette vil ikke hindre at det blir lagt informasjonskapsler på maskinen din, men det bidrar til å motvirke at informasjon om nettbruken din samles og sammenstilles over lengre perioder. Med en slik innstilling vil hvert besøk på en nettside fra sporerenes synspunkt se ut som ditt første besøk. En ulempe er at visse funksjoner som, for eksempel automatisk innlogging på sosiale medier som Twitter og Facebook, ikke vil virke.
Privacy Badger
Privacy Badger er en utvidelse til nettleserne Firefox og Chrome som blokkerer sporing fra tredjeparter som samler inn data om deg. Blokkeringen innebærer også at du ikke lenger ser annonser på nettsiden.
Resette eller skru av annonse-ID
Både hos Apple og Android kan du resette din annonse-ID. Du kan ikke slette ID-en, men du kan få tildelt en ny, slik at all historikk slettes. Dette fungerer på samme måte som når du sletter informasjonskapsler i nettleseren, du for-hindrer ikke cookies, men unngår sporing over tid. På Apple-produkter kan du også velge å skru av bruken av annonse-ID.
Reservasjon mot annonser
Yourpersonalchoices er et eksempel på en reservasjonsordning mot personalisert reklame. Denne tjenesten er skapt av den europeiske annonseindustrien og lar deg velge å reservere deg mot å bli sporet av bestemte tredjeparter via informasjonskapsler. I tillegg lar Facebook og Google deg reservere deg mot deres tilpassede annonser.
Sporingsbeskyttelseslister
Dersom man bruker nettleseren Internett Explorer kan man installere sporingsbeskyttelseslister. Disse listene gjør at aktører som driver uønsket datainnsamling blir blokkert, uten at informasjonskapsler som trengs for å kjøre nettsidene også blir utestengt.
Bruke sporingsfrie alternativer
De største tjenestetilbyderne på nett er ofte også de som samler inn mest data om deg. Heldigvis finnes det gratis alternativer til de store kommersielle aktørene. For eksempel kan man i stedet for Gmail eller Outlook bruke eposttjenester som Riseup og ESPIV som drives på idealistisk basis og ikke tjener penger på å selge brukerdata. DuckDuckGo og Ixquick er eksempler på alternative søkemotorer som ikke samler inn personlig informasjon. Spideroak er et eksempel på en skylagringstjeneste som krypterer dataene, og dermed tilbyr bedre beskyttelse enn for eksempel Dropbox.
Kan man unngå sporing helt?
Ved å følge tipsene over, kan man til en viss grad redusere sporingen. Man kan også begrense steder man registrerer seg (for eksempel fordelsprogrammer eller liknende), og alltid si nei til å dele data hvis man blir spurt. Det kan også være verdt å tenke seg om før man logger seg inn via Facebook eller Google for å opprette en konto på andre tjenester. Dette gir Facebook og Google de samme rettigheter til dataene dine, som hvis du bruker deres egne tjenester.
Det er likevel vanskelig å sikre seg fullstendig mot å bli sporet. Selv om du selv har blokkert sporing i din epostklient, er det ikke sikkert de du sender epost til har gjort det samme. Hvis du ønsker å bruke mobiltelefon, må du tillate at den kobler seg til mobilmaster som registrerer din posisjon for å kunne ringe og sende SMS.