Offentlig sektor deler informasjon om norske innbyggere med kommersielle aktører. Det er et demokratisk problem fordi vi ikke kan velge bort overvåkningen, og et konkurransepolitisk problem fordi det styrker de digitale monopolene.
Teknologirådets oppgave er å vurdere den teknologiske utviklingen og hva den kan bety for samfunnet. Noen ganger går utviklingen gradvis, mens andre ganger opplever vi brå skift og endrede forutsetninger, slik som i 2020.
I denne kortrapporten trekker Teknologirådet opp mulige bruksområder, fordeler og utfordringer med bruk av digitale vaksinepass.
– Hva blir den nye normalen etter Covid-19?
I 2020 gjennomfører amerikanerne tidenes mest digitale valgkamp. Konspirasjonsteorier, hjemmeavlet desinformasjon og påvirkning fra Russland og Kina skaper bekymring.
Et digitalt skifte for transport endrer hvordan vi reiser og hvordan byene ser ut. Denne rapporten gir en oversikt over hvordan ny transportteknologi vil påvirke byene, og forslag til politiske tiltak.
Teknologirådets møtereferater fra 2004 – d.d
Maskiner utstyrt med kunstig intelligens kan ta over stadig flere og mer avanserte oppgaver. Det vil påvirke arbeidsmarkedet de kommende årene.
De kommende årene vil antageligvis mer enn 800 000 norske jobber bli radikalt endret på grunn av ny teknologi. Da er det essensielt at arbeidstakere og -søkende får sjansen til å reorientere seg.
Helsemyndighetenes strategi for å åpne opp Norge etter nedstengningen i mars 2020 er å gjøre målrettet testing, isolering, smittesporing og karantene. Appen smittestopp skal bidra til det.
Teknologirådet markerte i 2019 sitt 20-årsjubileum, og benyttet anledningen til å gjøre opp status og ikke minst å se fremover.
Ansiktsgjenkjenning er i sterk vekst, og gjør det enkelt og sikkert å låse opp telefonen eller betale. Samtidig blir det mulig å drive masseovervåkning uten at vi vet det.
Teknologirådet har samlet en rekke interessenter for å diskutere scenarioer for demensomsorgen i 2035. Målet var å identifisere muligheter og dilemmaer, og å lage handlingsforslag til politikere.
Kunstig intelligens er en av de mest lovende teknologiene for å forbedre helsetjenesten. Overordnet handler det om å gjøre maskiner i stand til å løse oppgaver som tidligere var forbeholdt mennesker.
Denne rapporten identifiserer teknologiutvikling som det er interessant for Stortinget å diskutere ved inngangen til et nytt år. Temaene berører viktige spørsmål som klima, demokratiutvikling og verdiskapning i privat og offentlig sektor.
Teknologirådet har utarbeidet scenarioer for demensomsorgen i 2035 for å diskutere de valgene vi står overfor i dag og fremtidens politikk på helse- og omsorgsfeltet.
Rapporten gir en oversikt over bruk av teknologi i eldreomsorgen i 17 land, bl.a. USA, Japan og EU i tillegg til Norge.
Sosiale medier og digitale verktøy har endret valgkampen: Budskap kan spisses og persontilpasses svært effektivt, og nå store velgergrupper. Samtidig er det blitt billig og enkelt for utenlandske aktører å påvirke velgere.
Mens 3G mobilnett ga oss data og mobil-apper, og 4G strømming av video, vil 5G gi et løft langs flere dimensjoner: høyere hastighet, tingenes internett, lav forsinkelse og garantert kapasitet.
Teknologirådet opplever stor etterspørsel etter fremtidsrettede og uavhengige innspill, både fra Stortinget, øvrige myndigheter og nærings- og organisasjonsliv.
Ny teknologi forandrer jobbene og kompetansebehovene i samfunnet. Høyt på den politiske agendaen er hvordan vi kan utvikle kompetansen vår hele livet, slik at vi kan tilpasse oss et skiftende arbeidsmarked.
Denne rapporten er den første i Teknologirådets prosjekt «Selvkjørende transport».
Denne rapporten fra Teknologirådet beskriver hvordan maskiner lærer, bruksområder og utfordringer ved teknologien.
CIMULACT has given concrete and unique input to EU’s research and innovation agenda based on visions from citizens in 30 European countries.
Teknologirådet la på personverndagen frem tre teknologitrender som vil få stor innvirkning på personvernet: emosjonell overvåkning, selvkjørende biler og blokkjeden.
Kunstig intelligens, selvkjørende biler, solrevolusjonen, genredigering og blokkjeden er teknologitrender Teknologirådet har fremhevet i en kortrapport til Stortinget.
In a comprehensive ‘Inspiration Catalogue’ we share 11 participatory methods developed or adapted by CIMULACT to engage citizens in research and innovation
Persontilpassing og bruk av kunstig intelligens beveger seg fra
de store nettaktørene og over til tjenester som betyr mye for
oss: bank, forsikring, helse, trygd og skole. I årets rapport ser vi nærmere på metodene som
brukes for å analysere de store mengdene data vi leverer fra oss, og hvordan
kunstig intelligens og algoritmer får innflytelse over viktige tjenester.
Helseapper og mobile selvtester er ikke en hype, men en helt reell utvikling som kan gi store gevinster for helsevesenet og den enkelte.
Denne rapporten vil gi en kort introduksjon til overvåkingsøkonomien.
Hva er en drone? Drone er i dag den mest brukte betegnelsen for et ubemannet luftfartøy. Droner kjennetegnes av at de kan fly uten en pilot om bord. Evnen til datastøttet og delvis autonom flyvning er et grunnleggende trekk ved droneteknologien. Droner kan være store som passasjer-fly, og små som insekter. De kan utstyres med…
3D-printere gjør det mulig å fremstille fysiske modeller fra datategninger. Står vi på terskelen av en ny tidsalder for produksjon?