Teknologirådet gir råd til Stortinget og regjeringen om ny teknologi som vil bli viktig for Norge, og skal sette muligheter og utfordringer ved ny teknologi på dagsordenen.

Ved hvert årsskifte lager vi en trendrapport til Stortinget med søkelys på noen teknologitrender vi mener vil bli spesielt viktige for de folkevalgte i løpet av året.

Trendene for 2024 tar for seg hvordan kunstig intelligens (KI) vil utfordre demokratiet, at soldimming kan gå fra tabu til tema, at robot-taxier kommer på veiene i Oslo, hvordan slankemedisin kan endre folkehelsepolitikken, og at KI-assistenter som beslutter på egen hånd, er på vei.

Rapporten i PDF kan du laste ned nedenfor: 

Rapport:

Teknotrender for Stortinget 2024

Last ned

Rapporten ble lansert i et åpent nettmøte i Stortingets teknogruppe i januar 2024. Opptak fra møtet kan du se nedenfor:

Teknogruppen har siden 2014 vært en tverrpolitisk møteplass for å forstå hva den teknologiske utviklingen kan innebære og hva som er mulig å gjøre. Målet er å være Stortingets radar for ny teknologi.

Trender for 2024:

  • I 2024 går halvparten av verdens befolkning til valg, samtidig som generativ KI kan masseprodusere og spre falske, men troverdige, nyheter, videoer og lydopptak.
  • Kunstig intelligens ruller nå inn på kontorene våre i rekordfart. Vi får egne KI-agenter som kan lage avtaler, publisere tekster, analysere data og drive deler av virksomheten, uten vår innblanding.
  • Værfenomenet El Niño er på vei, og vil bidra til rekordtemperaturer og ekstremvær. En konsekvens vil være at mer radikale teknologier som soldimming og havgjødsling går fra tabu til tema.
  • Robot-taxier har fått lappen i San Fransisco – og mistet den igjen. I år blir de også å se i Oslos gater. Er de endelig over fartshumpen?
  • Slankemedisinen Wegovy har gjort Novo Nordisk større enn Danmarks BNP, og bærer bud om bedre helse, færre hjerteinfarkt – og ny folkehelsepolitikk.

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling