Sosiale medier har blitt viktige for ytringsfriheten i moderne samfunn. Facebook har månedlig 3 milliarder brukere og er verdens mest populære plattform for sosiale medier, med Youtube og Instagram på annen- og tredjeplass. TikTok på fjerdeplass er den plattformen som har vokst raskest.

Plattformene har gjort det mulig for alle å dele sine budskap og nå ut til verden med dem, å kommunisere enkelt, samt å oppsøke informasjon og underholdning. Men sosiale medier kan også utnyttes til politisk påvirkning fra fremmede makter, og innsamlede data kan brukes til etterretning.

Illustrasjon av utsnitt av jordkloden med Norge i sentrum i visuell utforming som minner om TikToks logo, med Facebooks F, en satellitt med en X og et papirfly (Telegram) omkring
Foto: Birgitte Blandhoel

I denne rapporten har Teknologirådet og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) gått sammen og vurdert hvordan sosiale medier kan påvirke sikkerhet og ytringsfrihet her i Norge. Vi har tatt utgangspunkt i det mulige TikTok-forbudet i USA, og sett på hvordan europeiske og norske problemstillinger skiller seg fra saken i USA. Vi har også kartlagt redskapene vi har til rådighet.

Rapport:

Sosiale medier, ytringsfrihet og nasjonal sikkerhet

Last ned

Tiltakene for å motvirke slike effekter kan ha negativ virkning. Skal staten begrense vår ytringsfrihet av hensyn til oss selv? Inngrep mot sosiale medier kan også brukes av makthavere for å stagge berettigede folkelige opprør mot upopulære beslutninger. Vi kan ikke tillate at demokratiet undermineres under et påskudd om å beskytte det. Feltet er fylt av dilemmaer.

Ansvarlige for prosjektet er Joakim Valevatn og Hanne Sofie Lindahl fra Teknologirådet, og Cecilie Hellestveit, Vidar Strømme og Vetle Seierstad fra NIM.

 

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling