Fokus for rapporten er hva KI kan bety for valg og offentlig debatt, hvordan den kan brukes på en god måte i parlamenter og offentlige tjenester, og hvordan man kan sikre demokratisk kontroll og styring med teknologien.

Teknologirådet har i 2024 presidentskapet i nettverket for parlamentarisk teknologivurdering – European Parliamentary Technology Assessment (EPTA) – og har initiert og koordinert denne analysen av kunstig intelligens (KI) og demokrati.

Foto av stortingspresident M. Garahkhani på talerstolen i Lagtingssalen
Konferansen i Lagtingssalen på Stortinget ble åpnet av stortingspresident Masud Gharahkhani Foto: Peter Mydske / Stortinget

 

Den nye rapporten ble lansert på konferansen «Kunstig intelligens og demokrati» på Stortinget den 21. oktober. 27 parlamenter var representert i hjertet av norsk demokrati for å lære, diskutere og vurdere veien videre.

Rapporten kan du laste ned nedenfor: 

Rapport:

Artificial Intelligence and Democracy - EPTA Report 2024

Last ned

– Det store oppmøtet av parlamentarikere fra en rekke ulike land viser hvor viktig spørsmål om kunstig intelligens og demokrati er for politikken i dag. Vi møter de samme dilemmaene, og det er stor interesse for å lære av hverandre og dele erfaringer, sier Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet.

 

Foto av fire personer som deltar i paneldiskusjon
Paneldiskusjon om KI i valgkamp og offentlig debatt. F. v.: Marcus Scheuren, Europaparlamentet, Andi-Lucian Cristea, Romania. Grunde Almeland, Stortinget, og Tore Tennøe, Teknologirådet Foto: Teknologirådet

19 EPTA-medlemmer, blant annet Sverige, Tyskland, Storbritannia, Frankrike, Japan,  Europarådet og EU-parlamentet, har bidratt til rapporten.

Hvert medlem har vurdert disse tre temaene:

  • Kunstig intelligens i politiske kampanjer og offentlig debatt
  • Kunstig intelligens i parlamenter og offentlig sektor
  • Demokratisk kontroll og styring av kunstig intelligens
Foto av fire personer som deltar i paneldiskusjon
Paneldiskusjon om bruk KI i parlamenter og i offentlige tjenester. F. v.: Edite Estrela, Portugal, Nikolai Astrup, Stortinget, Stéphane Piednoir, Frankrike, og Tore Tennøe, Teknologirådet Foto: Teknologirådet

– Teknologirådet har tatt initiativ til og ferdigstilt rapporten, og skrevet en innledende analyse med med eksempler fra de ulike landene. Dette sammendraget bør være av interesse for alle som er interessert i KI og politikk, sier Tennøe.

Foto av fire personer som deltar i paneldiskusjon
Paneldiskusjon om demokratisk styring og kontroll med kunstig intelligens. F. v.: Jan Riise, Sverige, Anna Navarro, Catalonia, Torgeir Knag Fylkesnes, Stortinget, og Tore Tennøe, Teknologirådet Foto: Teknologirådet

Om EPTA:

  • EPTA – European Parliamentary Technology Assessment network – består av organisasjoner som gir parlamentene i sine hjemland råd i viktige teknologispørsmål.
  • Presidentskapet går på rundgang, ett år om gangen. 
  • Alle har mål om å utarbeide rapporter av høy kvalitet om mulige fordeler og utfordringer med teknologiutviklingen, og å gi råd om utforming av politikk for å møte den.
  • Metoden kalles for teknologivurdering, og skal være et hjelpemiddel for demokratisk kontroll med vitenskapelige og teknologiske nyvinninger. Pioneren på 1970-tallet var Office of Technology Assessment (OTA) i den amerikanske kongressen.
  • Til den årlige EPTA-konferansen utarbeider medlemmene en felles rapport om ulike temaer som angår forholdet mellom teknologisk endring, samfunn, økonomi og politikk.
  • EPTA har 25 medlemmer: Catalonia, Europaparlamentet, Finland, Frankrike, Hellas, Luxemburg, Nederland, Norge, Spania, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tyskland, Østerrike, Argentina, Chile, Danmark, Europarådet, Japan, Korea, Litauen, Polen, Portugal, USA, og Wallonia.

 

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling