Av Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet, og Damoun Nassehi, fastlege, PhD og apputvikler
Innlegget ble også trykt i Aftenposten 15. juli 2016.

I Aftenposten 6. juli kaller Andreas Pahle og Henrik Vogt helseapper og mobile selvtester for en helsehype som kan gi helseangst.

Dette er ikke en hype, men en helt reell utvikling som kan gi store gevinster. Det er naivt å tro at legens advarsler vil stoppe nordmenn fra f.eks. å måle blodtrykk og hjerterytme hjemme.

Helseminister Høie bør heller legge til rette for at folk selv bidrar til å oppdage sykdom tidlig. Han bør opprette en merkeordning for å hjelpe folk å velge gode apper og selvtester, og tilby digitale helsesjekker til risikogrupper.

Vi kan hvert år forhindre 700 hjerneslag i Norge hvis alle over 65 år undersøkes for hjerteflimmer. Kostnadene går drastisk ned når folk nå kan måle EKG hjemme med en brikke koblet til mobilen. Mener Vogt og Pahle at hensynet til dem som angivelig kan få helseangst på grunn av mobile selvtester skal veie tyngre enn hensynet til dem som kan unngå hjerneslag?

Teknologirådet anbefaler også Høie å opprette en medisinsk førstelinje på mobilen i form av en app som kartlegger symptomer og samler inn egenmålte helsedata før pasienten kommer i kontakt med legen. Slik får legen bedre tid til å møte pasienten som medmenneske.

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling

AktueltDETTE JOBBER VI MED NÅ