For sjette år på rad har Teknologirådet og Datatilsynet markert den internasjonale personverndagen med et seminar og en ny rapport.

– Årets utvalgte trender – emosjonell overvåkning, selvkjørende biler og blokkjeden – viser hvordan teknologien blir stadig smartere og kan hjelpe oss med mer. Samtidig kommer den oss nærmere inn på livet overalt hvor vi ferdes, noe som kan være en stor utfordring for personvernet, sier direktør i Teknologirådet, Tore Tennøe.

Se opptaket av seminaret her.

Emosjonell overvåkning

Den første trenden har vi med et nytt begrep kalt «emosjonell overvåkning». Kunstig intelligens og maskinlæring kan ikke bare brukes til å bli best i sjakk, men også til å skille et falskt smil fra et ekte, eller dårlig humør fra en depresjon. Overvåkningen kan skje på avstand, gjennom eksempelvis et webkamera, og uten at vi er klar over det.

– Når maskiner overvåker og «hacker» følelsene våre uten at vi vet det, blir det lettere å manipulere oss, for eksempel til å kjøpe en bestemt vare, eller stemme på en bestemt måte i et valg, sier Tennøe.

Selvkjørende biler og smart mobilitet

I 2018 blir det lov å prøve ut selvkjørende biler i Norge. Biler som er fullpakket med sensorer og intelligens vil sannsynligvis kartlegge oss og omverdenen i en helt annen grad enn før. Smart mobilitet innebærer både selvkjørende biler og nye og mer personlige transporttjenester.

– Fremtidens transport er selvkjørende, smart og sporbar. Det kan gi tryggere og mer effektiv transport for flere, men kan samtidig bety at vi mister muligheten til å reise anonymt, sier Tennøe.

Bitcoin og blokkjeden

Den digitale og statsløse valutaen Bitcoin har fått mange millioner brukere de siste årene. Teknologien bak denne kryptovalutaen heter blokkjeden, og endrer fundamentalt hvordan vi lagrer og utveksler data. Bitcoin og blokkjeder handler om anonymitet, sikre data og at mellommannen forsvinner.

– Blokkjeden lover å løse utfordringer med tillit og sikkerhet, og kan gi oss mer kontroll og mindre sporbarhet. Det høres ut som oppskriften på godt personvern. Samtidig åpner anonymiteten for omfattende hvitvasking og finansiering av kriminell virksomhet, sier Tennøe.

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling