Hopp over innholdet
« Hjem

Personvern – tilstand og trender

30. januar markerer Teknologirådet og Datatilsynet personverndagen med frokostseminar og lansering av ny rapport. Arrangementet er dessverre fulltegnet, men blir mulig å følge på nett.

20. des 2017

Dine helsedata kan snart bli «alles» helsedata

30. jan 2017

Helse-Norge har allerede mye data og kan fremover i større grad få tilgang til målinger fra innbyggerne. Med avanserte analyseteknikker kan dataene brukes til å forebygge sykdom eller gi bedre behandling. Men hvor mye er vi villige til å dele mot å få bedre helsetjenester?

Les hele saken her »

Opptak av frokostseminar om overvåkningsøkonomien

28. jan 2016

Teknologirådet og Datatilsynet holdt 28. januar et seminar om overvåkningsøkonomien. Opptaket av seminaret kan du se her.

Les hele saken her »

Slik blir du overvåket

28. jan 2016

Du blir sporet på mange ulike måter, avhengig av hvilke nettsider du besøker, og hva slags tjenester og maskiner du bruker.

Les hele saken her »

Personvernet i tingenes internett

20. feb 2015

Hvordan skiller vi en smart brødrister fra en dum brødrister? Og hvordan vet vi om den er på nett eller avslått? Tingenes internett skaper helt nye personvernutfordringer. Vi kan lære av feilene vi har gjort med internett når vi skal håndtere dem.

Les hele saken her »

Forsikring: Vil du bytte dine data mot rabatt?

3. feb 2015

Atferdsdata fra tingenes internett kan gi forsikringsselskapene mer kunnskap om hvordan du faktisk kjører bil eller hvor mye du trener. Vil det gi deg rabatt eller høyere forsikringspremie?

Les hele saken her »

Frokostseminar 28. januar: Personvern – tilstand og trender

18. des 2014

28. januar markerer Teknologirådet og Datatilsynet den internasjonale personverndagen med seminar om tingenes internett, barns personvern og livet etter Snowden. Du kan følge møtet på nett.

Les hele saken her »

Kroppsnær teknologi: Lillebror ser deg

19. feb 2014

Datamaskinene har flyttet fra kontorpulten til kroppen. Selv om kroppsnær teknologi på alle neser og håndledd er nyttig, vil de nye dingsene utfordre personvernet.

Les hele saken her »

Opptak fra frokostseminar om personvern 28. januar

28. jan 2014

Opptakene fra frokostseminaret om personvern tirsdag 28. januar er nå tilgjengelige.

Les hele saken her »

Intelligente maskiner kan bestemme om vi skal få banklån eller trygd. Da skylder den svarte boksen oss en forklaring.

30. jan 2017

Når data utpeker svindlere og hjelper skoleleie og arbeidsledige

30. jan 2017

Lærende maskiner kan brukes til å levere velferdstjenester som tilpasset hver person. Men maskinene som tas i bruk kan være vanskelige å forstå. Kan vi da gi dem kontrollen?

Les hele saken her »

Kronikk: Overvåkningsøkonomien

28. jan 2016

Etter én time på nett har en tolvåring fått 62 spioner inn på barnerommet. EU tar nå opp kampen mot Google, Facebook og Akersgata.

Les hele saken her »

Finn ut hvem som overvåker deg

28. jan 2016

Det finnes flere verktøy som undersøker og visualiserer sporingen som skjer når du bruker internett.

Les hele saken her »

Uinformert samtykke

10. feb 2015

Vil du låne sykkelen til naboen, spør du først om lov – informert samtykke er et viktig prinsipp. Men informert samtykke er vanskelig å få til på nett, og enda vanskeligere i tingenes internett.

Les hele saken her »

Hva er tingenes internett?

28. jan 2015

«Tingenes internett» betyr at gjenstander som termostaten, joggeskoene og bilen blir smarte. De får sensorer og nettilkobling, og kan automatisk samle, tolke og dele informasjon om når du står opp, hvor effektivt du trener, og hvor aggressivt du kjører bil.

Les hele saken her »

Kan vi lage sikre soner på internett?

11. aug 2014

Norge eier de nasjonale domenene .sj (Svalbard og Jan Mayen) og .bv (Bouvetøya), men bruker dem ikke. Kan de brukes for å sikre at data lagres i Norge, og bidra til bedre personvern for norske nettbrukere? Teknologirådet holder i september en åpen høring om dette forslaget.

Les hele saken her »

Moderne etterretning med metadata

19. feb 2014

Etter at Edward Snowden avslørte moderne etterretnings målrettede overvåkning, fikk verden se hvor effektivt metadata kan brukes til kartlegging av enkeltpersoner. Hva nå?

Les hele saken her »

Rapport: Personvern – tilstand og trender 2014

28. jan 2014

Personvernet er under mer press enn noen gang før. Snowden-saken, med avsløringene av amerikanske NSAs storstilte innsamling av informasjon, har satt personvern på dagsordenen på en helt ny måte.

Les hele saken her »

Kunstig intelligens er i ferd med å revolusjonere mange av tjenestene vi bruker til daglig. Lærende maskiner brukes for å gjøre informasjon om oss til skreddersydde produkter og forutse vår atferd.

30. jan 2017

Personvern – tilstand og trender 2017

19. des 2016

Teknologirådet og Datatilsynet markerer personverndagen, med seminar og lansering av ny rapport. I år tar vi for oss persontilpassing og kunstig intelligens i finansbransjen og i offentlig sektor.

Les hele saken her »

Hvordan unngå sporing på nett?

28. jan 2016

Hvis du ønsker å redusere sporingen av din nettaktivitet, er det flere ting du kan gjøre.

Les hele saken her »

Hva er overvåkingsøkonomien?

28. jan 2016

Den dominerende forretningsmodellen på internett er basert på overvåking. Opplysninger om hva vi gjør på nettet blir samlet inn i stor skala for å forstå oss og våre vaner, og gi oss tilpasset reklame og innhold.

Les hele saken her »

Nudging – et dytt for velferdsstaten?

3. feb 2015

Små puff som skal endre vår atferd i positiv retning, kalles «nudging». Med ferske data fra tingenes internett kan vi få tilbakemeldinger direkte mens vi holder på med noe.

Les hele saken her »

Tingenes internett: fra skrittellere til fotfølging

28. jan 2015

Store nettselskaper har lenge kunne skjønne mye om oss ut fra hva vi gjør på nett. Med tingenes internett slipper de å gjette: de kan følge oss skritt for skritt i den virkelige verden.

Les hele saken her »

Intim teknologi

19. mai 2014

I Spike Jonzes film «Her» blir hovedpersonen forelsket i et operativsystem. Er vi i ferd med å slippe teknologien for tett inn på kroppen?

Les hele saken her »

Personvernet etter Snowden

28. jan 2014

Regjeringen vil ta personvern på alvor. Snowden-saken gir nye innsikter i hva dette vil bety.

Les hele saken her »

Smart politi

29. jan 2013

En god politibetjent trenger bra ører, skarpe øyne og et kvikt hode.

Les hele saken her »