Teknologirådet skal ifølge vedtektene identifisere teknologiutfordringene og de muligheter som ligger i ny teknologi på alle samfunnsområder, fremme en offentlig teknologidebatt og komme med forslag til tiltak.

Hensikten med strategien er å prioritere satsinger innenfor mandatet for perioden 2024–2027. Vi har tatt hensyn til aktuelle samfunnsmessige behov, utviklingen på viktige teknologiområder og potensialet for at vi skal kunne gi unike bidrag til politikk og samfunnsutvikling i Norge.

Hele strategien kan du lese nedenfor:

Teknologirådets strategi for 2024-2027

Last ned

De to megatrendene vi har valgt ut, er nært knyttet til teknologiutviklingen og vil innebære kraftige og transformative endringer for det norske samfunnet i perioden:

1) Demokratisk kunstig intelligens

Generativ kunstig intelligens er en kraftig, nyskapende og generell teknologi som favner bredt. Utviklingstakten er høy, og KI blir enklere å bruke og mer kompleks på samme tid. Nyttepotensialet er stort, men samtidig ser vi flere typer risiko ved generativ KI. Teknologirådet vil i perioden være en:

  • Radar for regulering og ny politikk
  • Pådriver for samfunnsnyttig KI
  • Arena for å adressere KI-risiko
  • Demokratilab for KI

2) Teknologipolitikk innenfor naturens tålegrenser

Seks av planetens ni tålegrenser er overskredet, og så å si all politikk preges nå av klimaendringer og ressursknapphet, med geopolitisk uro og økt regionalisering som bakteppe. Teknologi står sentralt både som årsak og mulig løsning.

Teknologirådet skal være en kunnskapsbasert premissleverandør for koblingen mellom klima-, teknologi- miljø- og næringspolitikk. Vårt rådgivningsarbeid vil følge tre hovedspor:

  • Radar for ny klimateknologi
  • Sette natur- og ressursbruk under debatt
  • Utvikle scenarioer for å stressteste klimatilpasning og forsere omstillingen

Teknologirådets arbeidsmetoder og møteplasser

Det vil bli lagt vekt på metoder som involverer lekfolk og interessenter i tillegg til fageksperter, og vil vil prioritere ulike metoder for fremtidsanalyse. Vi vil også aktivt og kritisk prøve ut kunstig intelligens som arbeidsverktøy.

 

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling