Møtet ble gjennomført 10. juni 2022. Opptaket kan du se på vår konto på Vimeo 

Kryptovaluta er på fremmarsj over hele verden. Hvis de vinner frem i konkurransen mot tradisjonelle bankpenger og kontanter, kan det utfordre sentralbankens evne til å styre pengepolitikken og sikre finansiell stabilitet. Dette er blant grunnene til at et flertall av verdens sentralbanker, også Norges Bank, utreder om og hvordan de kan utstede sine egne, digitale sentralbankpenger.

Vi gjennomførte et nettmøte med innlegg fra Lasse Meholm, ekspert på digitale penger, og panelsamtale med Tom Staavi i Finans Norge og stortingsrepresentantene Kari Elisabeth Kaski (SV) og Heidi Nordby Lunde (H).

Digitale sentralbankpenger vil ha samme verdi som landenes egen valuta, og kan utgjøre et beredskapssystem dersom de vanlige betalingssystemene blir satt ut av spill. De kan være et alternativ til oppbevaring av verdier i krisetider, og et tilbud til dem som ikke får tilgang til tradisjonelle banktjenester og får problemer når kontantene forsvinner. Digitale kontanter kan være anonyme – eller ikke.

I dette møtet forklarte vi hva digitale sentralbankpenger er, hva de kan bety for folk og bedrifter i Norge, og hvilke veivalg politikerne står ovenfor dersom de skal innføres.

Program:

 • Hva er digitale sentralbankpenger, og hvorfor er de aktuelle?
  Anne Siri K. Bekkelund, senior prosjektleder i Teknologirådet
 • Digitale sentralbankpenger i verden og Norge — Konsekvenser for privatpersoner og bedrifter
  Lasse Meholm, CEO i Finansit AS
 • Panelsamtale lede av Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet, med:
  • Kari Elisabeth Kaski (SV), 2. nestleder i finanskomiteen på Stortinget
  • Heidi Nordby Lunde (H), medlem i finanskomiteen på Stortinget
  • Tom Staavi, informasjonsdirektør i Finans Norge
  • Lasse Meholm, CEO i Finansit AS

 

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling