Tidligere ble klimafiksing, også kalt geoengineering, avskrevet som ren galskap, men nå får det stadig mer oppmerksomhet fra seriøse forskere. Teknologirådet inviterer til åpent nettmøte for å belyse temaet både faglig og politisk.
Tid: Torsdag 16. desember kl. 10-11, på Zoom
Opptak fra møtet kan sees på nett
Møtet byr på innlegg fra Anja Røyne, forsker ved Universitetet i Oslo og forfatter av boken «Varm klode, kaldt hode», og kommentarer fra Ola Elvestuen, tidligere klima- og miljøminister og nå medlem av Stortingets energi- og miljøkomité.
Klimafiksing kan være alt fra storskala partikkel-utslipp i atmosfæren for å skjerme hele jorden mot oppvarming, til skogplanting og fangst av CO2 fra luften. Og kanskje kan lokale tiltak begrense skadelig oppvarming i Arktis.
EU-kommisjonen ønsker fremgang i slike såkalt negative utslipp, og forbereder et forslag til en sertifiseringsordning som skal komme i 2022. I USA sier The National Academies of Sciences at manglende fremgang på utslippskutt gjør at alle muligheter bør holdes åpne, og anbefaler myndighetene å bruke en milliard kroner på et forskningsprosjekt om demping av sollys. Men vi vet fortsatt lite om hvordan det kan gjøres, og om det er uante konsekvenser.
Program:
- Velkommen og introduksjon
Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet
- Klimafiksing
Anja Røyne, forsker ved UiO
- Kommentar fra stortingsrepresentant Ola Elvestuen
- Spørsmål og diskusjon
Dette åpne møtet er en del av Teknologirådets satsing på nye teknologier og næringer i det grønne skiftet. Se også opptak av vårt tidligere åpne møte om blått hydrogen.