Metaverset er et internett av verdener og tjenester der du opplever å være i internett, i stedet for å se på det. Det kobler sosiale medier, spill, 3D-grafikk og sansing. Din digitale representasjon – en avatar eller et hologram – skal kunne jobbe, kjøpe kunst og gå på konsert i samme univers.
For å markere FNs menneskerettighetsdag inviterte Teknologirådet og Norges institusjon for menneskerettigheter til seminar for å forklare hva metaverset er og kan bli, og hva det vil bety for menneskerettighetene.
Her kan du se opptaket fra møtet:
Ifølge Gartners hype-kurve ligger Metaverset mer enn ti år frem i tid. Men Facebook har alt skiftet navn til Meta, og kinesiske Tencent har lansert sin egen versjon av metaverset. Over halvparten av alle amerikanske barn gamer i den virtuelle spillverdenen Roblox, samtidig som utstyr som VR- og AR-briller blir bedre, billigere og mer utbredt.
Så vi mener det er viktig å reise sentrale spørsmål nå, før det blir for sent: Hvem blir ansvarlig hvis menneskerettighetene brytes i metaverset? Har avataren din rettigheter? Og vil personvernet overleve?
Program:
- Metaverset – både hype og realitet v/Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet
- Vil metaverset endre menneskerettighetene? v/Adele Matheson Mestad, direktør i Norges institusjon for menneskerettigheter
- Paneldebatt ledet av Tore Tennøe, med:
- Grunde Almeland, stortingsrepresentant (V), leder av Familie- og kulturkomiteen
- Kamzy Gunaratnam, stortingsrepresentant (A), medlem av Justiskomiteen
- Anne Lise Waal, teknologisjef i Attensi
- Cecilie Hellestveit, spesialrådgiver i Norges institusjon for menneskerettigheter