Teknologirådet og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) samarbeider årlig om et prosjekt i krysningspunktet mellom teknologi og menneskerettigheter. Årets prosjekt fokuserer på sosiale medier, nasjonal sikkerhet og ytringsfrihet, med et særlig blikk på regulering av TikTok i USA, EU og Norge.

Bakgrunn for saken

TikTok er under press i USA. En ny amerikansk lov krever at TikTok enten overføres til amerikanske eiere eller underlegges svært streng kontroll, for å unngå et forbud mot tjenesten i landet. Hovedbekymringen er nasjonale sikkerhetshensyn, særlig frykten for at amerikanske brukerdata kan havne hos kinesiske myndigheter. Amerikanske myndigheter er også bekymret for at algoritmene på TikTok kan brukes til å påvirke og manipulere unge, forsterke sosiale motsetning, og dermed svekke tilliten til demokratiet.

TikTok-saken setter den sterke amerikanske ytringsfriheten opp mot tungtveiende sikkerhetsinteresser. TikTok er allerede forbudt i flere land, som for eksempel India, på grunn av sikkerhet. I Europa har EUs digitale strategi skjerpet reguleringen av sosiale medieplattformer de siste årene, og flere av de nye reguleringene vil bli norsk lov.

Utfallet av denne saken kan få globale konsekvenser for regulering av sosiale medie-plattformer, også i Europa og Norge. I en felles publikasjon vil vi undersøke hva som kan skje i Norge dersom TikTok forbys i USA, samt hvilke politiske og teknologiske løsninger som trengs for å regulere en plattform med tette bånd til kinesiske myndigheter.

Prosjektet skal vurdere følgende spørsmål:

  • Hvordan vil et eventuelt forbud mot TikTok i USA påvirke bruken av appen i Norge?
  • Kan kinesiske myndigheter få tilgang på brukerdata fra TikTok, og kan plattformens algoritmer brukes til å påvirke den norske befolkningen på en måte som truer nasjonal sikkerhet?
  • Hvilke juridiske og teknologiske løsninger finnes i USA, EU og Norge for å regulere en sosial medie-plattform som TikTok, med kinesiske eiere.

Disse problemstillingene vil bli analysert i en felles rapport som lanseres høsten 2024.

Bakgrunn for samarbeidet: 

Teknologirådet og Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) samarbeider om å sette aktuelle og politisk relevante trender innen teknologi og menneskerettigheter på dagsordenen. Felles for våre mandater er å gi råd til Stortinget og øvrige myndigheter, og informere allmennheten. Også tematisk har våre institusjoner mange møtepunkter: teknologi, juss, etikk og politikk er så å si alltid tett sammenfiltret. 

 

Samarbeidet mellom NIM og Teknologirådet startet opp i 2022. Prosjektet resulterte i rapporten Metaverset og menneskerettigheter. I 2023 omhandlet prosjektet hvordan kunstig intelligens vil kunne påvirke menings-, informasjons- og ytringsfriheten, og resulterte i rapporten Generativ kunstig intelligens og ytringsfrihet

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling