Målet med Digital Services Act er å gjøre internettbaserte selskaper ansvarlige for spredning av ulovlig innhold, og beskytte internettbrukeres grunnleggende rettigheter.
Digital Services Act gir alle nettselskaper forpliktelser avhengig av selskapenes størrelse og tjenestene som tilbys. De største nettplattformene og søkemotorene, med over 45 millioner aktive månedlige brukere i EU, pålegges flest og mest omfattende krav.
Ny EU-lov skal gjøre internett tryggere
Loven vil gjelde for alt fra sosiale medieplattformer og søkemotorer, til markedsplasser og skytjenester. Selskapene pålegges å fjerne ulovlig innhold og være åpne om innholdsmoderering gjennom årlig rapportering. Det er imidlertid opp til medlemsstatene selv å bestemme hva som er ulovlig, slik straffeloven gjør i Norge.
Forordningen trer i kraft i 2024, og vil bli norsk lov. Denne kortrapporten oppsummerer de viktigste bestemmelsene i loven, hvordan den skal håndheves, og hvilket nasjonalt handlingsrom Norge kan ha.
Digital Services Act (DSA)
- Ny EU-lov gjør digitale selskaper ansvarlige for spredning av ulovlig innhold på nett.
- Store plattformer og søkemotorer må være åpne om moderering og algoritmer, og vurdere risiko for desinformasjon, folkehelse, valg og rettigheter.
- Internettbrukere skal få vite hvorfor de får se innhold, hvem som står bak, og enkelt kunne klage på ulovlig innhold.
- Norge skal peke ut nasjonal koordinator og sertifiserte varslere.
- Utvidet innsyn og forbud mot atferdsbasert reklame er nå oppe til diskusjon.