Hopp over innholdet

Hva er tingenes internett?

Artikkelen tilhører Personvern - tilstand og trender, postet 28. jan 2015

Adele Johannessen
KONTAKTPERSON:

Adele Johannessen

«Tingenes internett» betyr at gjenstander som termostaten, joggeskoene og bilen blir smarte. De får sensorer og nettilkobling, og kan automatisk samle, tolke og dele informasjon om når du står opp, hvor effektivt du trener, og hvor aggressivt du kjører bil.

I januar i år var det tingenes internett alle snakket om på CES-konferansen (Consumer Electronics Show), som er en årlig trendmåler for IT-bransjen.

Samsung-sjef Yoon Boo-Keun erklærte i sin tale at samtlige Samsung-produkter innen fem år vil være klare til å koble seg på internett.  Det vil si at utviklingen de siste årene fra TV til smart-TV som er på nett, også vil skje med eksempelvis frysere og vaskemaskiner.

Internett vs tingenes internett

De enorme mengdene informasjon som i dag er tilgjengelige på internett, er i stor grad generert av mennesker som taster inn tekst, tall eller søkeord, eller tar bilder og video som lastes opp på nett. Tingenes internett, derimot, handler om at smarte ting automatisk genererer informasjon fra vårt fysiske liv, uten at vi bruker tid på det eller legger merke til det.

LAST NED RAPPORTEN HER Rapport: Personvern 2015 – tilstand og trender

Hvordan gjøre dumme ting smartere

Datamaskiner som før var store og dyre, er nå på størrelse med en fingertupp og koster mindre enn en kopp kaffe.

Mens PC-er og smarttelefoner har skjerm og tastatur som vi bruker aktivt når vi surfer på nett, betaler regninger eller spiller spill, er de smarte tingene små, nesten usynlige og registrerer omgivelsene uten at vi trenger å gjøre noe selv.

Nær sagt alle ting kan bli smarte ved å utstyre dem med:

  • Sensorer som kan måle temperatur, bevegelse, luftfuktighet mm.
  • Prosessorer som kan telle eller gjøre beregninger på målingene som gjøres, som gjennomsnittstemperatur over tid eller telle antall personer som har passert et målepunkt.
  • Lagringsenheter som kan lagre måledataene og beregningene for senere bruk.
  • Nettilkobling som gjør det mulig å overføre data og instruksjoner til og fra tingen.
  • Batteri som sørger for at de smarte tingene faktisk virker.

Fra smarte ting til personlige tjenester

Når ting kobles til internett kan vi lage tjenester på flere nivåer, fra det enkle til det avanserte.

I sin enkleste form innebærer tingenes internett at vi kan overvåke og styre tingene rundt oss. For eksempel kan vi få en alarm hvis stekeplaten går over en gitt temperatur, sette på varmeapparatet i bilen fra sofaen eller sørge for at lysene blir dimmet kl. 22 hver kveld.

Flere sensorer kan kobles sammen i nett. Smarttelefonen eller nettbrettet gir oversikt over sensorene, gjør beregninger og styrer dem slik at de til sammen oppfører seg optimalt. For eksempel kan den beregne når bilen trenger service basert på informasjon fra sensorene i bilen, i stedet for antall kilometer kjørt som i dag.

Ting som kan lære og utvikle seg selv

Tingene kan også lære av tidligere erfaringer og av omgivelsene, og automatisk tilpasse seg brukernes vaner. Den smarte termostaten Nest lærer seg i løpet av en uke når familien legger seg og hvor mye den da skal senke temperaturen i huset. Enda mer avansert er Google-bilen som kan kjøre selv, fange opp trafikkbildet rundt seg, og tilpasse seg omgivelsene for å kjøre trygt.

Ut fra informasjonen de smarte tingene samler inn og genererer, kan det lages nye tjenester. Smarte hus kan sende varsler og alarmer når noe urovekkende skjer i huset. Sensorer på komfyren varsler familiemedlemmer når noen har glemt å skru av en plate. Hvis ingen reagerer kan de sende en alarm til et vaktselskap eller brannvesenet.

Smart for samfunnet

Her ligger også muligheter for enorme samfunnsmessige gevinster. Energieffektiviseringen vi kan oppnå med smarte hus, smarte biler og smart trafikkontroll kan spare samfunnet for mye energisløsing. Tryggheten som smarthustjenester gir kan gjøre at eldre kan bo lengre hjemme, og vil potensielt kunne spare samfunnet og enkeltpersoner for mange ressurser.

 

LAST NED RAPPORTEN HER Rapport: Personvern 2015 – tilstand og trender

 

LES OGSÅ

Personverndagen 2018: teknotrender og outsourcing av IT-tjenester

30. januar markerer Teknologirådet og Datatilsynet personverndagen med frokostseminar og lansering av ny rapport. Arrangementet er dessverre fulltegnet, men blir mulig å følge på nett.

Les hele saken »

Kronikk: Når den svarte boksen sier nei

Intelligente maskiner kan bestemme om vi skal få banklån eller trygd. Da skylder den svarte boksen oss en forklaring.

Les hele saken »

Dine helsedata kan snart bli «alles» helsedata

Helse-Norge har allerede mye data og kan fremover i større grad få tilgang til målinger fra innbyggerne. Med avanserte analyseteknikker kan dataene brukes til å forebygge sykdom eller gi bedre behandling. Men hvor mye er vi villige til å dele mot å få bedre helsetjenester?

Les hele saken »