Frekvensforstyrrelser av GPS-signaler i Nord-Norge og fysiske innbrudd i vannverk i Tyskland, Sverige og Finland er mistenkte sabotasjeforsøk i Europa i fjor, mens det rumenske presidentvalget i november ble utsatt for en omfattende påvirkningsoperasjon. Ifølge PSTs trusselvurdering for 2025 er sabotasjeforsøk i Norge i år sannsynlig.

Hvordan Norge kan sikre digital suverenitet og trygghet i en ny sikkerhetspolitisk situasjon, var tema for et møte i Stortingets teknogruppe den 18. mars, med innlegg fra Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM), Ekomsikkerhetsutvalget og Microsoft Threat Analysis Center.

«Virksomheter i Norge forvalter store verdier, både på vegne av seg selv og for andre. Norge er fortsatt en kritisk leverandør av gass og energi til Europa, og blir en stadig viktigere romnasjon. – Alt for mange virksomheter i Norge har ikke gjennomført tilstrekkelige sikkerhetstiltak fordi de ikke har forstått sin egen verdi», advarte NSM i begynnelsen av februar i pressemeldingen om sin rapport Risiko 2025.

 

Foto av møtedeltakere i et møterom som lytter til innlegg fra NSM
Representanter for NSM presenterte risikorapporten for 2025

I februar leverte også Ekomsikkerhetsutvalget, ledet av professor Olav Lysne, sin utredning. Mandatet var å identifisere kritisk infrastruktur, gi status for nasjonal kontroll og virkemidler og vurdere tiltak for styrket nasjonal kontroll.

Utvalget peker på at de aller fleste samfunnsfunksjoner av betydning for nasjonal sikkerhet og samfunnssikkerhet er avhengige av velfungerende digital kommunikasjon. Konsekvensene dersom de ikke fungerer som forutsatt, er omfattende. Det er derfor viktig at staten har nødvendig grad av nasjonal kontroll med hvordan kritisk digital kommunikasjonsinfrastruktur utvikles, driftes og vedlikeholdes. Utvalget anbefaler blant annet å etablere en nasjonal skyløsning ut fra behovet for nasjonal kontroll.

Foto av Olav Lysne mens han holder innlegg. I bakgrunnen en foil med kakediagrammer
Olav Lysne orienterte om utvalgets vurderinger og anbefalinger

Program for møtet:

Velkommen og introduksjon
Marit Knutsdatter Strand, leder av Stortingets teknogruppe

Erfaringer og læringspunkter fra krigen i Ukraina
Fanta Orr og Nikolas Ott, Microsoft Threat Analysis Center, Seattle

Risikobildet for 2025
Martin Albert-Hoff og Guttorm Himberg, Nasjonal Sikkerhetsmyndighet

Nasjonal kontroll med kritisk digital kommunikasjonsinfrastruktur
Olav Lysne, direktør for SimulaMet og leder av Ekomsikkerhetsutvalget

Kommentarer og spørsmål

Øvrige eksterne deltakere:

  • Tore Tennøe, Teknologirådet
  • Ingvild Østraat, Teknologirådet
  • Hanne Sofie Lindahl, Teknologirådet
  • Joakim Valevatn, Teknologirådet
  • Michael Riegler, SimulaMet
  • Lars Gjesvik, NUPI
  • Siri Bromander, Mnemonic
  • Anna Jantzen, Microsoft
  • Alex Rabin, Microsoft
  • Christoper Frenning, Microsoft
  • Kristine Beitland, Microsoft
  • Pål Wien Espen, IKT-Norge
  • Vilde Sollien, IKT-Norge

Om Stortingets teknogruppe:  

Marit Knutsdatter Strand (Sp), Solveig Vitanza (Ap), Nikolai Astrup (H), Torgeir Knag Fylkesnes (SV), Grunde Almeland (V) og Marius Arion Nielsen (FrP) sitter i styret.  

I 2014 etablerte teknologi-interesserte stortingsrepresentanter en tverrpolitisk gruppe dedikert til ny teknologi og politikk. Bakgrunnen var at ny teknologi ofte preger politikken på Stortinget, men at diskusjonen kan komme for sent. Målet er å forstå hva den teknologiske utviklingen kan innebære og hva som er mulig å gjøre, og å være Stortingets radar for ny teknologi.  

Teknologirådet er fast sekretariat, og bidrar med innspill til temaer og gjennomføring av møter. Det holdes rundt fem møter i året. Les på nett her

 

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling