Stortingets teknogruppe inviterte til åpent nettmøte med lansering av en ny rapport fra Teknologirådet med fem trender for 2023. Møtet ble gjennomført tirsdag 7. mars.

Her kan du se opptak fra møtet:

Kortversjonen av trendene finner du lenger ned på siden, mens hele rapporten kan du laste ned her:

Rapport:

Teknotrender for Stortinget 2023: Kunstig intelligens med ny kraft

Last ned

Program:

 • Velkommen og introduksjon
  Grunde Almeland, leder av Stortingets teknogruppe
 • Teknotrender for 2023
  Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet
 • Kommentarer fra Stortinget

Kort om de fem teknotrendene for Stortinget i 2023:

 • Kunstig intelligens skaper, svarer – og hallusinerer: Spektakulær kunst, Chat-GPT, nye søkemotorer og design av legemidler er blant gjennombruddene fra generativ kunstig intelligens. Hva vil det bety for kunnskapspolitikk og opphavsrett? Og kan vi stole på den nye teknologien?
 • Offentligheten ommøbleres: Verdens rikeste mann har kjøpt Twitter, Meta må revurdere forretningsmodellen og kinesiske TikTok tar over de unge. I tillegg gjør kunstig intelligens det umulig å skille folk fra maskiner. Var Ytringsfrihetskommisjonens rapport utdatert idet den ble levert?
 • Du er ikke alene på hjemmekontoret: Digitale verktøy og hjemmekontor gir økt fleksibilitet og intelligente analyser, men små spioner følger med på lasset. Hvor langt går styringsretten når mellomlederen blir en kunstig intelligent algoritme?
 • Industri blir grønn geopolitikk: Krig, pandemi og klimaendringer ryster verdensøkonomien – men gir et kraftig comeback for industripolitikken. USA leder nå an i subsidekappløpet med sterke insentiver til innenlands utvikling av mikrobrikker og grønn teknologi. Hvordan vil EU og Norge svare?
 • Folkets strømpolitikk: Den europeiske energikrisen har gitt høye og uforutsigbare strømpriser. Solkraft og batterier kan bidra til lokal produksjon og lagring – og smartere forbruk. Plusskundene er klare – men er strømnettet og insentivene på plass?

 

Om Teknogruppen:

I 2014 etablerte teknologi-interesserte stortingsrepresentanter en tverrpolitisk gruppe dedikert til ny teknologi og politikk. Bakgrunnen var at ny teknologi ofte preger politikken på Stortinget, men at diskusjonen kan komme for sent.

 

Målet er å forstå hva den teknologiske utviklingen kan innebære og hva som er mulig å gjøre, og å være Stortingets radar for ny teknologi.

Teknologirådet er fast sekretariat, og bidrar med innspill til temaer og gjennomføring av møter. Det holdes rundt fem møter i året.

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling