Stortingets teknogruppe inviterte til åpent nettmøte tirsdag 16. januar. På programmet sto presentasjon av en ny trendrapport fra Teknologirådet, fulgt av diskusjon med stortingsrepresentanter.

Rapporten kan du laste ned nedenfor:

Teknotrender for Stortinget 2024

Last ned

Opptaket fra møtet kan du se nedenfor: 

Trendene Teknologirådet trekker frem i år, er:

  • I 2024 går halvparten av verdens befolkning til valg, samtidig som generativ KI kan masseprodusere og spre falske, men troverdige, nyheter, videoer og lydopptak.
  • Kunstig intelligens ruller nå inn på kontorene våre i rekordfart. Vi får egne KI-agenter som kan lage avtaler, publisere tekster, analysere data og drive deler av virksomheten, uten vår innblanding.
  • El Niño er på vei, og vil bidra til rekordtemperaturer og ekstremvær. En konsekvens vil være at mer radikale teknologier som soldimming og havgjødsling går fra tabu til tema.
  • Robot-taxier har fått lappen i San Fransisco – og mistet den igjen. I år blir de også å se i Oslos gater. Er de endelig over fartshumpen?
  • Slankemedisinen Wegovy har gjort Novo Nordisk større enn Danmarks BNP, og bærer bud om bedre helse, færre hjerteinfarkt – og ny folkehelsepolitikk.

Program:

  • Velkommen og introduksjon
    Grunde Almeland (V), medlem av Stortingets teknogruppe
  • Teknotrender for Stortinget i 2024
    Tore Tennøe, direktør for Teknologirådet
  • Kommentarer fra styret i Stortingets teknogruppe
    Marit Knutsdatter Strand (Sp), Nikolai Astrup (H), Solveig Vitanza (Ap) og Grunde Almeland (V)

Om Stortingets teknogruppe:

I 2014 etablerte teknologi-interesserte stortingsrepresentanter en tverrpolitisk gruppe dedikert til ny teknologi og politikk. Bakgrunnen var at ny teknologi ofte preger politikken på Stortinget, men at diskusjonen kan komme for sent. Målet er å forstå hva den teknologiske utviklingen kan innebære og hva som er mulig å gjøre, og å være Stortingets radar for ny teknologi.

Teknologirådet er fast sekretariat, og bidrar med innspill til temaer og gjennomføring av møter. Det holdes rundt fem møter i året.

 

 

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling