Hver gang du sender en e-post, betaler med bankkort, eller går til jobb med mobiltelefonen i lommen, blir informasjon om hvor du er og hva du gjør automatisk samlet inn.

– Elektroniske spor kan brukes av politi og etterretning til å avsløre terrorplaner og kriminalitet, men mesteparten av informasjonen gjelder vanlige mennesker uten skumle planer. Derfor er det viktig å høre hva representanter for folk flest mener om dette, sier Marianne Barland, prosjektleder i Teknologirådet.

Fellesbilde alle

130 deltakere var med på heldagsmøtet om de positive og negative sidene ved overvåkning av elektroniske spor i Oslo den 1. februar. Folk i alderen 18–77 år fra hele landet brukte lørdagen på å diskutere, stemme over alternativer, og utarbeide sine forslag til politikerne.

– Jeg er imponert over innsatsen, engasjementet og entusiasmen til deltakerne, og gleder meg til å gjennomgå resultatene nærmere, sier Barland.

Lederen av justiskomiteen på Stortinget, Hadia Tajik, sa i sin videohilsen til deltakerne hvor viktig hun synes temaet er, og ikke minst hvor viktig det er at politikerne får høre hva folk flest mener om disse sakene.

Teknologirådet jobber nå med å systematisere og sammenstille resultatene fra folketoppmøtet, og vil gi ut en rapport i løpet av våren. Rapporten blir tilgjengelig for alle, og skal overleveres til norske myndigheter.

Folketoppmøtet er en del av EU-prosjektet SurPRISE (Surveillance, Privacy and Security). I tillegg til møtet i Oslo, er det folketoppmøter i åtte andre europeiske land. Resultatene fra alle folketoppmøtene vil bli presentert for myndighetene, både nasjonalt og i EU.

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling