Twitter er et av de sosiale mediene som ble mye brukt under terrorangrepene 22. juli. Vi har analysert aktiviteten på Twitter denne dagen som et eksempel på hvordan politiet raskt kan få viktig informasjon ved å overvåke åpen informasjon i sosiale medier.

[related type=»post» value=»4653″]Ved hjelp av analyseverktøyet Topsy har vi filtrert ut Twitter-meldinger fra 22. juli 2011 som enten inneholder ordet ”eksplosjon” eller ordene ”skyting/skudd”, og viser i figuren nedenfor hvorfor dette er relevant informasjon for politiet.

22. juli på Twitter

Grafikk: Birgitte Blandhoel

Fortløpende informasjon mens noe skjer

Figuren viser at publikum er aktive på Twitter umiddelbart etter eksplosjonen i Regjeringskvartalet, og både i forkant av beredskapstroppens ankomst på Utøya og helt frem til gjerningsmannen pågripes. Sosiale medier gir på den måten politiet muligheter til å styrke sin situasjonsforståelse i en kaotisk situasjon, mens en dramatisk hendelse utfolder seg.

Eksempelvis har politiet i Nederland tatt i bruk et verktøy som automatisk skanner informasjon i sosiale medier, og henter ut og sorterer informasjon som kan være relevant for nødetatene ved større hendelser.

Sosiale medier som alarm

En automatisert analyse av Twitter kan fungere som et varsel: hvis politiet ikke hadde blitt varslet via andre kanaler, men overvåket ordene ”skyting”/”skudd” på Twitter, ville de kort tid etter at gjerningsmannen avfyrte første skudd på Utøya fått en sterk indikasjon på at en skyteepisode var i gang. Den bratte stigningen i kurvene viser en kraftig økning i antall meldinger på svært kort tid. Slike unormale utslag kan tyde på at hendelsen er av stort omfang, og kan derfor fungere som en alarm.

Twitter som jordskjelv-varsler

Informasjon spres hurtig og bredt i sosiale medier. Ett minutt etter jordskjelvet i Virginia i 2011 var hendelsen kommentert 40 000 ganger på Twitter, og innbyggerne i New York kunne lese om hendelsen 30 sekunder før skjelvet kunne merkes i byen.

Ett eksempel på hvordan man kan utnytte en slik alarmfunksjon i sosiale medier, er en jordskjelv-detektor basert på Twitter-meldinger. Amerikanske Geological Survey står bak denne automatiske overvåkningen av Twitter, som innen 60 sekunder etter skjelvet kan plukke opp at det har skjedd et jordskjelv, og hvor og når det skjedde. Tradisjonelle, sensorbaserte alarmer bruker fra 2–20 minutter.

LAST NED RAPPORTEN HER Rapport: På nett med publikum – Hvordan smarttelefonen og sosiale medier gir nye muligheter for norsk politi

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling