I 2010 startet Tony Fadell opp Nest Labs sammen med Matt Rogers fordi han ikke klarte å finne en termostat som gjorde det han ønsket. Resulatet ble smarttermostaten Nest, som lærer av oppførselen din.
Nest – termostaten som lærer deg å kjenne
I løpet av en uke har termostaten dannet seg godt bilde av hvor ofte og hvor mye du justerer temperaturen, og når på døgnet det skjer. Etter den første uken gjør den det selv automatisk. Ved hjelp av sensorer plassert på ulike steder i huset registrerer Nest-termostaten aktivitet, og mangel på aktivitet. Sensorene registrerer blant annet temperatur, lys fra omgivelsene, luftfuktighet og bevegelse for å optimalisere den automatiske prosessen og forstå bedre hvordan familien lever.
Nest holder et øye med forbruket ditt og sender deg en rapport hver måned, hvor den også gir deg stjerne i margen hvis du har vært en flink energisparer. Nest er koblet til Wifi, og kan – uavhengig av hvor du er – kontrolleres via en app som også kan motta alarmer og varsler.
I tillegg til termostaten har Nest også produsert en smart røykvarsler. Den kan merke om røyken kommer fra brent brød eller karbonmonoksid, og sier muntlig fra hva det er og hvor. Den gir også beskjed på mobilen i tilfelle du ikke er hjemme.
Ikke bare produkter, men tjenester
Det vi ser er at Nest skaper noe mer enn et par produkter, de tilbyr også tjenester som energi og forbrukssparing, og sikkerhet og trygghet for familien og hjemmet. Det er disse tjenestene som gjør tingenes internett virkelig interessant. Tingene kjenner deg og dine vaner, både på nett og i den fysiske verden, og tilpasser tjenestene deretter. Teknologien går i ett med hverdagen og vi merker knapt at noe skjer.
Det smarte norske hus
Energiselskapet Lyse tilbyr nå 160 000 husstander å sørge for at boligens strøm, lys, varme, alarm og inngangsdør snakker sammen, slik at familien enkelt kan fjernstyre hjemmet fra mobilen.
Bakgrunnen for dette er at myndighetene krever at alle bygninger i Norge installerer smarte strømmålere, også kalt AMS – avanserte måle- og styringssystemer – innen 1.1. 2019. Målet er å øke bevisstgjøringen om eget strømforbruk. Myndighetene ønsker at kundene skal bruke tjenester som analyserer data fra strømmåleren og hjelper dem å optimalisere energiforbruket sitt.
I Norge har Lyse begynt å installere både automatiske strømmålere og styringssystemer som gjør det mulig å sette opp ulike sensorer i hjemmet som kommuniserer med hverandre. Systemet styres fra en app på mobilen, en fjernkontroll eller et panel på veggen.
Noen av varslene fra sensorene i huset kan kobles til eksterne tjenestetilbydere. Tyverialarmen sendes til et alarmselskap og brannalarmer til brannvesenet. Disse rykker ut når det er behov for det, noen som skaper trygghet for beboerne. Her er det ikke sensorene som er hovedproduktet. Det er tjenestene som er produktet, og det er tryggheten for at noen rykker ut ved behov som kundene er interessert i å betale for.
De eldste skal bli de første
Vi blir flere og vi blir eldre. Velferdsteknologi er et av politikernes viktigste virkemidler for å få til gode omsorgstjenester til den eldre delen av befolkningen slik at de kan bo trygt hjemme. Flere selskaper tilbyr nå pakker med velferdsteknologiske sensorer og løsninger. De gjør det enklere å bo hjemme for personer med spesielle behov.
Smarte ting gjør jobben sin i bakgrunnen, og er nesten usynlige. Tingene smelter sammen med omgivelsene. De trenger ikke skjermer og paneler. Det krever lite teknisk kunnskap å bruke dem. Tingenes internett egner seg derfor godt for eldre som gjerne vil bo trygt hjemme lenge.
Fallsensorer kan merke om du faller, og varsle omsorgstjenesten automatisk hvis det skulle skje. Digitale pilledispensere kan minne deg på å ta riktig dose tabletter til riktig tid. Hjemmesykepleieren kan følge med og gi en påminnelse hvis du likevel hopper over pillene.
Samfunnsmessig kan slike tjenester gi flere gevinster; i tillegg til mindre energiforbruk kan det gi økt trygghet i hjemmet og mindre behov for sykehjemsplasser, og dermed også bedre ressursbruk i helse- og omsorgstjenesten.