– Gjennomføres forslaget er det en åpning for sensur på internett i Norge. Vi tar i så fall et steg i retning av Kinas sensurpolitikk, sier Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet.
Fredag går høringsfristen for regjeringens forslag til endringer i åndsverkloven ut. Kulturminister Anniken Huitfeldt åpner her for «blokkering av nettsteder som åpenbart og i stort omfang tilgjengeliggjør innhold i strid med opphavsretten».

«Når en åpner for sensur på grunnlag av opphavsrett, hva står da i veien for sensur av nettsider som sprer anoreksi, bombeoppskrifter, gambling og ekstreme ytringer? Disse spørsmålene kommer og derfor handler kulturministerens forslag i realiteten om mye mer enn opphavsrett. Vi bør nå ta en prinsipiell debatt om hvordan vi skal forholde til internett i Norge. Skal alt som er forbudt i henhold til norsk lov filtreres for norske borgere på nett?»  Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet

Regjeringen har tidligere ikke ønsket å sensurere bestemte nettsider. Men etter debatten om opphavsrett, da spesielt fildeling av film og musikk, har kulturministeren endret holdning. I mange år har det vært et problem for bransjen at deres åndsverk har blitt ulovlig lastet ned.

Tennøe mener at mange spørsmål vil melde seg når lovendringen skal settes ut i praksis. – Det er åpenbart at man her har nettsider som Pirate Bay i tankene, men det er mange av våre mest brukte nettsider som tilgjengeliggjør beskyttet materiale. Vil sensureringen også gjelde nettsteder som Google og YouTube? Vil det gjelde Wikileaks? Hva med sider som beskriver hvordan man kan omgå myndighetenes filter? Vi klarer ikke å se hvordan et slikt forslag skal gjennomføres uten at en havner i tilnærmet umulige problemstillinger, avslutter han.

Høringsuttalelse - åndsverkloven

Last ned

 

Nyhetsbrev

Med nyhetsbrevet vårt får du med deg det siste innen teknologiutvikling